סי' רצט - סוף זמן הבדלה
כו אדר א התשעד |
לשיעורים נוספים: לחצו כאן
החומר הנלמד:
רצט שלא לאכול ושלא לשתות ולא לעשות שום מלאכה קודם שיבדיל ובו כ"א סעיפים:
ה אם התפלל תוך הסעודה חל עליו חובת הבדלה ואסור לו לחזור לסעודתו עד שיבדיל מתחלה על הכוס. ואפילו הקדים להתפלל ערבית מבע"י, חל עליו חובת הבדלה מיד, ואסור לו לטעום כלום, חוץ ממים, עד שיבדיל:
ו כשהיה יושב ואוכל מבעוד יום, שאינו צריך להפסיק מסעודתו ולהבדיל קודם ברכת המזון, יש לו לשתות ג"כ מכוס של ברכת המזון, אע"פ שלא הבדיל עדיין, לפי שכוס של ברכת המזון הוא ג"כ מכלל הסעודה למי שנזהר לעולם לברך ברכת המזון על הכוס. אבל מי שמברך לפעמים בלא כוס לפי שסומך על האומרים שברכת המזון אינה טעונה כוס, אסור לו לשתות עתה מכוס ברכת המזון קודם הבדלה:
ז בין מי שמותר לו לשתות ממנו ובין (ד) מי שאסור לו לשתות ממנו קודם הבדלה, אינו יכול גם להבדיל עליו מיד קודם שישתה ממנו, אלא יבדיל על כוס יין אחר אם יש לו, לפי שברכת המזון היא קדושה בפני עצמה והבדלה היא קדושה בפני עצמה, ואין אומרים ב' קדושות על כוס יין אחד כשאפשר לאמרן על ב' כוסות, לפי שאין עושין מצות חבילות חבילות.
אבל אם אין לו עוד יין לכוס הבדלה, צריך להבדיל עליו מיד קודם שישתה ממנו אחר ברכת המזון. ולא יאחר ההבדלה עם השתיה לאחר זמן, לפי שצריך לשתות מכוס ברכת המזון מיד אחר ברכת המזון להאומרים שברכת המזון טעונה כוס.
(ואף להאומרים שאינה טעונה כוס, מכל מקום, כיון שהוא מברך עכשיו ברכת המזון על הכוס, לפי שלדברי הכל יש עכ"פ מצוה מן המובחר לברך על הכוס, א"כ, יש לו ג"כ לשתותו מיד אחר ברכת המזון למצוה מן המובחר, אע"פ שאין חיוב בדבר. ולכן, יש לו להבדיל מיד אחר ברכת המזון על כוס זה, כדי לשתותו מיד. ואם יש לו עוד יין לכוס הבדלה, יש לו להבדיל מיד על כוס של יין השני, ולא יברך בורא פרי הגפן על כוס הראשון של ברכת המזון, אלא על כוס שני של הבדלה. ומיד אחר שתיית כוס הבדלה ישתה גם כן כוס ברכת המזון למצוה מן המובחר):
רעא
יב ... ואי אפשר לו לצאת ידי שניהם שיקדש אותו על אותו כוס עצמו שבירך עליו ברכת המזון לפי שברכת המזון היא קדושה בפני עצמה והקידוש הוא מצוה בפני עצמו ואין אומרים ב' קדושות על כוס אחת שאין עושין מצות חבילות חבילות.
רצט קו"א
(ד) ... אע"ג דאפשר שיאחר ההבדלה לאחר זמן מרובה ולא ליהוו מצות חבילות חבילות ...
רצו קו"א
(ב) ... וכן משמע בהדיא ברמב"ם שהצריך לברך ולהבדיל על כוס אחד אף אם יש לו עוד יין, ועיין במגיד משנה שנתן טעם לדבריו על מה שאומר ב' קדושות על כוס אחד כשאפשר בב', ועדיין לא תירץ למה לא יאמר על ב', וה"ל להרמב"ם לומר יכול להבדיל עליו, אלא ודאי דלמ"ד א"צ כוס אסור לשתות, ודעת הרמב"ם בפ"ז מה' ברכות דאין צריך כוס אלא שהוא מנהג חכמים, ואף על פי כן אם מברך על הכוס צריך לנהוג כל הדברים הנאמרים בכוס של ברכה שטיפה כו' ע"ש, … ולכן כדי שישתה ממנו מבדיל עליו ולא על אחר. ... ומשום דהתם א"א על כוס אחד אין בו משום מעביר על המצות, משא"כ בהבדלה דאפשר על כוס א' אין להעביר על המצוה. ...
הערה
נ) פכ"ט הי"ב, שהרמב"ם למד ממשנה זו שבהמ"ז והבדלה על כוס אחד (אפילו יש לו ב' כוסות). וכ"ה המנהג (להתפלל ערבית ואח"כ להבדיל על כוס בהמ"ז), ודלא כלקמן סי' רצט ס"ז, שפסק (במוסגר) כדעת הרשב"א דלעיל, וכביאור המ"א דלעיל.
כו אדר א התשעד |